Kezdőlap

2013. augusztus 11., vasárnap

Paleo pizza, vagy legyen inkább pazza? :-))



Sokáig merengtem ennek a posztnak a címén, ugyanis, itt és most arra készülök, hogy megosztom országgal-világgal az általam kreált paleo pizza receptjét. A merengésem oka pedig az, hogy a pizza , amin nevelkedtünk az a kelt tésztás finomság, amit egy paleo egy életre elfelejthet. :-(
De nem tud és ezért próbálkozik!
A kereső csak úgy ontja magából a recept alternatívákat... én csak a Pocak Pannáét készítettem el a leírás szerint, mert a receptjeit egyébként nagyon szeretem. De nekem a pizza nem összeegyeztethető egy tojásos mandulás tésztával. :-(

Számtalan kísérlet után sem sikerült azt az ízvilágot tökéletesen modellezni, de a próbálkozásaim eredményeként azért létre jött, egy arra hasonlító, már megjárja kategóriájú tészta, a feltét pedig ugyanaz mint korábban! :-)
Tehát olyan is meg nem is, és hát azért finom is, és csinos is, tehát igazán megér egy posztot!

A merengésemnek Ő vetett véget az autópályán hazafelé meglehetősen fáradt elmeállapotban! De előtte idekívánkozik az előzmény!
Szoktunk játszani szó összerakót, amikor két, három szóból egy új vicces születik, pl: amikor a pulink megesett a szomszéd ronda keverék kutyájától és készültünk túladni a kiskutyákon, felmerült a kérdés: de hogyan is hirdessük meg a kiskutyákat? Fajtája: puli-keverék azaz a puverék! :-))

Szóval meséltem neki a dilemmámat, és hogy valószínűleg valami kenyérlángos néven fogom illetni a művet. Erre Ő rávágta, miért nem hívjuk így: pazza, avagy paleo pizza! :-)))

Hozzávalók: 
(1 gáztepsire való lesz belőle)

150 gr. mandula liszté őrölve
100 gr. szezámliszt
100 gr. len (Szerelmem szerint kicsit lenes lett az íze, ezért legközelebb csak 50 gr. lenmaglisz és 50 gr. tökmagliszt, vagy amarántliszt lesz benne, de nekem egyébként finom volt így is)
1 tk. Psyllium
2 tk. só
½ dl olívaolaj
½ tk. szódabikarbóna
friss bazsalikom apróra vágva
és annyi vízamivel a tészta terülős -a kenyérhez képest- hígabb állagú marad. A len és a psyllium sok vizet felvesz! 


Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és béleljük ki a tepsit sütőpapírral.


A tészta összetevőit egy nagy tálba keverjük robotgéppel egyneműre, első körben 3 dl vizet adjunk hozzá. Majd hagyjuk kb. 10 percet állni, ezalatt megszívja magát a psyllium és a len. A pihenő után még tegyünk hozzá vizet, és addig adagoljuk, amíg a tészta ragacsos, kenhető, de nem folyós lesz! Beletesszük a tepsibe, egyenletesen elterítjük, és a forró sütőben 10 perc alatt elősütjük!

Még csupaszon


Paradicsomszósz:

2 db érett paradicsom
½ dl olívaolaj
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, bazsalikom

Botmixerrel összetörjük a paradicsomot, hozzáöntjük az olivát a fokhagymát és a fűszereket, keverünk rajta még egyet és rákenjük a tésztára. 
Feltétet ízlésünk szerint pakolgassunk, a miénkre most került paraszt sonka, szalámi, mángold hagyma, és paradicsom. Sajt helyett a következő keveréket használtam: 2 tojás sárgája, 1 dl növényi tej, 1 evőkanál amarant liszt, só. Ezzel öntöttem nyakon a tepsi tartalmát, olyan jól sikerült, hogy Hanna meg is kérdezte: Raktál rá sajtot??? :-))

Felöltöztetve :-)

Megsült a pazza!

Jó Étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Szia, Szeretném megkérdezni, hogy a len őrölve vagy maglisztként kerüljön bele? Bocsi, de a receptben csak len szerepel, köszi a segítségedet előre is. Andi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andi!
    A lent őrölve kerül bele, bocsi, ha nem volt egyértelmű!
    Szép napot!

    Andi :-)

    VálaszTörlés